sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

 

Miło nam poinformować, że program "Trzymaj Formę" doczekał się ogólnopolskiej kampani. 

Ambasadorką programu została aktorka Monika Mrozowska, która popiera inicjatywę propagującą zdrowy styl życia. Zbilansowana dieta i regularna aktywnośc fizyczna to bowiem sprawdzona recepta na dobre samopoczucie dla całej rodziny.

Zatem razem Trzymajmy Formę (klik)plakat_Trzymaj_forme.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

 

Informujemy o IV edycji Kampanii Uwaga- Nadwaga prowadzonej przez Centra Dietetyki Natur House. 
W ramach akcji do dnia 30 listopada można bezpłatnie zaprosić specjalistów na warsztaty do szkoły lub przedszkola. Rejestracja zgłoszeń na stronie  http://www.uwaganadwaga.com

natur_1.jpg
Z zajęć skorzystało już m.in Ptysiowe Przedszkole w Redzie. 

natur_house.jpg

Panie Dietetyczki poprzez gry i zabawy zapoznały przedszkolaki z zasadami zdrowego żywienia, pomagały im przygotować smaczne kanapki oraz propagowały spożywanie owoców i warzyw.

natur.jpg


                                                            Świetnie! 
                                                                                               Polecamy!





sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

Światowy Dzień Aids to dzień, w którym poprzez symboliczną Czerwoną Kokardkę w kształcie odwróconego V, solidaryzujemy się z ludźmi żyjącymi z HIV i AIDS i ich najbliższymi oraz upamiętniamy zmarłych z powodu AIDS. 


 kokardka_2.png

Czerwona Kokardka, wyraża nasze zaangażowanie w walkę z AIDS i stanowi pierwszy krok na drodze upowszechnienia problematyki HIV i AIDS i oswajania ludzi ze słowem AIDS.

 

 





sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM


Od hałasu wolę ciszę, wtedy więcej usłyszę...haas.jpg

Już jutro przypada Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem 

Święto to zapoczątkowane zostało w roku 1995 przez Ligę Niedosłyszących. W Polsce dzień ten wpisany został do kalendarza jako święto w 2000 r. z inicjatywy Towarzystwa Higieny Akustycznej w celu propagowania wiedzy na temat powszechnej obecności hałasu w środowisku człowieka i jego szkodliwego wpływu na zdrowie oraz sposobów jego zmniejszania.


Dane zawarte w sprawozdaniu Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że hałas jest drugim,
co do szkodliwości czynnikiem stresogennymw Europie. 80 milionów Europejczyków jest codziennie
narażonych na hałas przekraczający 65 dB, zaś zgodnie z normami opracowanymi przez Unię Europejską dopuszczalny poziom hałasu na terenie zabudowanym w godzinach od 6.00 do 22.00 to 60 dB, a w nocy 50 dB.

haas.jpg

 

Polecamy więc przedszkolom i szkołom zajęcia propagujące życie w bez hałasu i higienę słuchu.

Z tematem hałasu zmierzyły się przedszkola występujące podczas wtorkowego XIII Przeglądu Małych Form Scenicznych, ale problem jest stale aktualny i nalezży mu poświecić choćby chwilę czasu na zajęciach edukacyjnych

Ciekawe propozycje na gry i zabawy można znaleźć w poradniku (klik) opracowanym przez Ośrodek Działań Ekologicznych Źródła, np:

1.Zabawy Indian

 Tworzenie namiotów z kocyków, w których Indianie bawią się tak, by nie usłyszały ich dzikie zwierzęta

2. Taniec łabędzi przy spokojnej muzyce np. klasycznej

3. Słuchanie muzyki relaksacyjnej, odgłosów przyrody, słuchanie opowiadania czytanego przez nauczyciela

4. opracowanie Mapy hałasu (szkoły/miasta/wioski/osiedla)

Na planie zaznaczcie kolorami obszary o zwiększonym stopniu hałasu oraz strefy ciszy.
Zastanówcie się jak odciążyć strefy hałasu. Zaprojektujcie plan miasta/szkoły z uwzględnieniem
waszych pomysłów.

5. Memory dźwiękowe
Pojemniki po lekarstwach lub jajkach niespodziankach wypełnij grzechocącymi materiałami
np. nasionami, kamykami  spinaczami itd. Dzieci poszukują par takich samych dźwięków.

A może wymyślicie rymowane hasła, które zagoszczą w Waszej placówce, jako dekoracja lub tzw "okrzyki dyscyplinujące"?

 Hałas nasz wróg- niszczy nam słuch

Bawimy się w ciszy- nikt nas nie słyszy


Miłego weekenduCool





sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

 Stop nielegalnemu obrotowi wyrobami tytoniowymi - to hasło tegorocznego Światowego Dnia Bez Tytoniu, obchodzonego 31 maja. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) stara się w tym dniu zwrócić uwagę ludzi na kwestię zdrowotnych, społecznych i ekonomicznych skutków palenia tytoniu.

Na podstawie danych pochodzących m.in. z urzędów celnych szacuje się, że co najmniej 1 na 10 papierosów wypalanych na całym świecie pochodzi z nielegalnego źródła.

 W Polsce również istnieje problem handlu papierosami z nielegalnych źródeł. Polska ze względu na swoje położenie geograficzne jest nie tylko krajem docelowym i krajem pochodzenia nielegalnych wyrobów tytoniowych, ale również krajem tranzytowym dla produktów przeznaczonych na rynki zachodniej części Unii Europejskiej. Główny strumień nielegalnych papierosów płynie do Polski z Ukrainy.

wntd-poster-en1.jpg

 

http://www.gis.gov.pl/ckfinder/userfiles/files/ulotka%20illegal%20tobacco.pdf
https://pl-pl.facebook.com/SwiatowyDzienBezTytoniu

 

31 maja to także inauguracja działań w ramach realizacji zadania Prewencja pierwotna nowotworów w 2015 roku.

Palenie tytoniu stanowi ciągle jeden z najistotniejszych problemów zdrowotnych.  Papierosy  pali co trzeci Polak, a 40 procent palaczy  przyznaje się do tego, że pali papierosy przy dzieciach. Oznacza to, że codziennie kilka milionów dzieci jest narażonych na kontakt z toksycznymi substancjami zawartymi w dymie tytoniowym.
Co 6 sekund  na świecie umiera jedna osoba w wyniku chorób spowodowanych paleniem papierosów.  W Polsce co roku umiera ponad 50 tysięcy osób z powodu chorób związanych z paleniem tytoniu, w tym prawie 25 tysięcy z powodu nowotworów. Wiadomo już od wielu lat, że bierne palenie również szkodzi zdrowiu. Szacuje się, że w wyniku chorób spowodowanych biernym paleniem w Polsce co roku umiera około 2000 osób.

Warto więc znaleźć motywację do rzucenia palenia. Motywacją do rzucenia palenia może więc być dbałość o swoje zdrowie, ale też ochrona własnej rodziny i dzieci przed dymem tytoniowym.

http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/31-maja-swiatowy-dzien-bez-tytoniu-2015






sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

W czwartek, 13 listopada w siedzibie PSSE w Wejherowie odbyło się pierwsze z cyklu szkoleń poświęconych problemowi wszawicy. W szkoleniu uczetniczyło 11 dyrektorów i pedagogów reprezentujących przedszkola i punkty przedszkolne powiatu wejherowskiego.

w1.JPG

Podczas spotkania nasi goście- Pan Przemysław Pokorski i Pan Wojciech Poćwiartowski z firmy Solpharm-przedstawili podstawowe informacje o wszawicy, omówili różnorodne metody zwalczania wszy i zaprezentowali preparaty najnowszej generacji, dostępne na polskim rynku.


w2.JPG

Druga część szkolenia poświęcona została zadaniom, jakie postawione są dyrektorom placówek oświatowych, oraz roli rodziców i Inspekcji Sanitarnej wobec problemu wszawicy. 
W oparciu o Stanowisko Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia, Stanowisko Głównego Inspektora Sanitarnego, opinię NFZ i stanowisko Rzecznika Praw Dziecka przedstawiono schemat postępowania w placówkach oświatowych w przypadku wszawicy oraz zasady prowadzenia kontroli higienicznych skóry głowy i włosów dzieci. 

Podkreślono ogromą wagę edukacji i działań promujących zdrowie w profilaktyce wszawicy. 
Podczas spotkania prelegenci odpowiadali na pytania uczestników oraz ustosunkowali się do najczęściej zgłasznych przez rodziców wątpliwości.

w5.JPG

Serdecznie dziekujemy za udział w spotkaniu. (relacja dostępna jest również na profilu FB Stacji)

Zapraszamy na kolejne szkolenia, które poprowadzimy 25 i 26 listopada br.





sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

 

W sobotę, 15 marca uczestniczyłyśmy w jubileuszowym spotkaniu wejherowskiego Klubu Kwadransowych Grubasów. Na zaproszenie Pani  Elżbiety Smolińskiej, szefowej  Klubu, który obchodził swoje 10lecie  przybyłyśmy do kawiarni Dobre Czasy, aranżując  stoisko promujące zdrowie.

                           k2.JPG

 

Wspólnie z Paniami z Wojewódzkiego Ośrodka Koordynującego Populacyjne Programy Wczesnego Wykrywania Raka Piersi oraz Profilaktyki i Wczesnego Wykrywania Raka Szyjki Macicy zapraszałyśmy do badań, przypominałyśmy o konieczności samobadania piersi, wykonywałyśmy pomiary BMI, ciśnienia krwi oraz badania smokolyzerem.

 

                   k1.JPG

Dziękujemy za zaproszenie i życzymy sukcesów w dalszej pracy nad sylwetką, formą i dobrym samopoczuciem. 

 

                      k5.JPG

 Wiecej zdjęć ze spotkania mozna obejrzećw galerii na naszym FB( klik)





sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

Nareszcie słoneczko, nareszcie ciepło i ...długi weekend za pasem.Być może będzie okazja do wypoczynku na świeżym powietrzu, spaceru lub pikniku w parkach i lasach.

Życzymy radości, odpoczynku, dobrej pogody......i przestrzegamy przed kleszczami. 

NO-Kleszcz-sign.png

Poniżej kilka faktów:

  • W 2014 r.  w Polsce zarejestrowano 13 875 przypadków zachorowań na boreliozę oraz 197 przypadków zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, które stanowią najczęstsze choroby przenoszone przez kleszcze.
  • Kleszcze rozpoczynają swoją aktywność sezonowa, gdy temperatury w ciągu doby przekroczą 5-7°C i jest wilgotno. Począwszy od marca po przebudzeniu ze snu zimowego muszą znaleźć żywiciela. Aktywność życiowa kleszczy jest związana również ze zmianami temperatury w cyklu dobowym. Jest większa w godzinach porannych i wieczornych, najniższa zaś w godzinach południowych, zwłaszcza w okresie letnim w czasie upałów ponieważ kleszcze ograniczają aktywność przy wysokich temperaturach. Dlatego też pierwszy szczyt aktywności sezonowej przypada na marzec-czerwiec, drugi zaś przypada we wrześniu.
  • Najwięcej kleszczy bytuje na skraju lasu. Kleszcze nie wspinają się powyżej  wysokości 1 – 1,5 m metra, więc najczęściej można je więc spotkać w trawie, chwastach, krzewach na spodniej stronie liści. Po wyczuciu żywiciela spadają na obuwie lub nieosłonięte nogi po czym aktywnie wspinają się po skórze w okolice, gdzie skóra jest cieńsza i lepiej ukrwiona.

Ryzyko kontaktu z kleszczem można ograniczyć poprzez:
• noszenie długich spodni (nogawki należy wpuścić do skarpetek), koszul z długim rękawem,
• stosowanie repelentów (preparaty odstraszające) zgodnie z zaleceniami producenta nie należy wydłużać odstępów czasu pomiędzy ich stosowaniem, ponieważ ochrona staje się wtedy nieskuteczna
Należy pamiętać, że zwykle nie czuć ukąszenia przez kleszcza, gdyż posiadają one w swojej ślinie specjalne substancje znieczulające, dlatego też:
• po wizycie w lesie lub innym miejscu bytowania kleszczy należy dokładne obejrzeć całe ciało. Wstępne oględziny należy zrobić jeszcze przed wejściem do domu, ponieważ kleszcze przyniesione w ubraniu do domu potrafią przeżyć w pomieszczeniach wiele miesięcy. Następnie należy obejrzeć dokładnie również zakryte części ciała, w tym również przejrzeć włosy u dzieci,
• po zauważeniu kleszcza, należy jak najszybciej go usunąć. W tym celu należy specjalnym zestawem do usuwania kleszczy lub pęsetą ująć kleszcza przy samej skórze i pociągnąć ku górze zdecydowanym ruchem, jak najmniej przy nim manipulować lub zgniatać,
• nie należy smarować kleszcza żadną substancją, aby nie zwiększać ryzyka zakażenia,
• miejsce ukłucia należy zdezynfekować,
• gdy usunięcie kleszcza sprawia trudności lub nie mamy w tym wprawy, należy zwrócić się o pomoc do lekarza, ale należy pamiętać że jak najwcześniejsze usunięcie kleszcza znacząco zmniejsza ryzyko ewentualnego zakażenia. Ocenia się, że nawet w przypadku, gdy kleszcz był zakażony to – w przypadku usunięcia go ze skóry do 12 godzin od momentu ukąszenia – liczba krętków boreliozy, która przedostanie się do organizmu człowieka będzie zbyt mała, aby spowodować zakażenie.

W naszym klimacie największe zagrożenie stanową następujące choroby odkleszczowe: 
• borelioza – więcej informacji na stronie
http://www.gis.gov.pl/dep/?lang=pl&dep=13&id=8
• kleszczowe zapalenie mózgu 
http://www.gis.gov.pl/dep/?lang=pl&dep=13&id=30





sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

Chociaż rodzina i dom rodzinny, mają największy udział w kształtowaniu świadomości zdrowotnej i nawyków żywieniowych młodego człowieka, to szkoła jest drugą najważniejszą „instytucją” wpływającą na wiedzę żywieniową i sposób żywienia, a sklepiki szkolne są ważnym ogniwem w żywieniu dzieci i młodzieży, zwłaszcza w obliczu narastania epidemii otyłości.

s_1.3.jpg
30 września w siedzibie PSSE w Wejherowie 30 osób wzięło udział w spotkaniu dla dyrektorów szkół oraz ajentów sklepików szkolnych na temat nowego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane  w ramach żywienia zbiorowego dzieci  i młodzieży w tych jednostkach. 

Podczas spotkania rzedstawiono cel wprowadzenia Rozporządzenia, omówiono kogo dotyczy, jakie możliwości i uprawnienia posiada dyrektor szkoły oraz jakie są zakazy i sankcje karne.

s_1.2.jpgs1.jpg
Szczegółowo omówiono  grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz  poinformowano jak prawidłowo czytać etykiety umieszczone na opakowaniach.

s_1.1.jpg

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za spotkanie i udział w dyskusji.





sierpnia 03, 2015 at 3:38 PM

 

Jak co roku 7 kwietnia obchodzony będzie Światowy Dzień Zdrowia. 
Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy, ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego – w tym roku jest to BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI .

WHO_2015.jpg

Światowy Dzień Zdrowia jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką spełniają ustawodawcy, rolnicy, producenci i sprzedawcy żywności oraz każdy z nas, jako konsument w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia ”z pola na nasz stół”.

Jakość spożywanych pokarmów znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów.

WHOopracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania  żywności:

Klucz 1 : Utrzymuj czystość

Klucz 2 : Oddzielaj żywność surową od gotowanej

Klucz 3 : Gotuj dokładnie

Klucz 4 : Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

Klucz 5 : Używaj bezpiecznej wody i żywności

W myśl tegorocznego hasła będziemy podejmować różne działania promujące bezpieczną i zdrową żywność. 
Zachęcamy również placówki oświatowe do podejmowania tych tematów w zakresie profilaktyki zdrowotnej oraz realizacji programu Trzymaj Formę.





Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wejherowie
84-200 Wejherowo, ul. Obrońców Helu 3

poniedziałek - środa, piątek: 8 - 15
czwartek: 8 - 16

fax (58) 677-79-03
tel: (58) 672-74-27; (58) 672-74-23; (58) 672-74-24
e-mail: psse.wejherowo@pis.gov.pl